Formland er Danmarks ældste og største design-messe. Nu er messen klar for 76. gang med endnu et spændende program, hvor du kan blive opdateret på alt, hvad der rører sig i design- og interiørbranchen i Norden. Og sådan har det faktisk været i næsten 40 år. 

Ideen til at afholde en messe opstod allerede i starten af 1970’erne, hvor de første gave- og brugskunstudstillinger fandt sted på Munkebjerg Hotel med udsigt over Vejle fjord. Det blev en kæmpesucces og udstillingen voksede stødt over årene, og til sidst voksede de fra hotellet.

Op gennem 70’erne blev efterspørgslen efter at udstille så stor, at flere lokationer rundt om i byen måtte tages i brug – en måtte endda leje en togvogn. Det var ikke hensigtsmæssigt for hverken udstillere eller indkøbere, og der opstod en kamp om, hvor branchen skulle samles. Det affødte en del utilfredshed, som forretningsmanden John Bengtsson reagerede på ved at etablere Foreningen af danske gaveartikel- og brugskunstleverandører, FAGA.

Foreningen så et udækket behov og arbejdede på at imødekomme udstillernes ønsker. Debatten om, hvor messen skulle have adresse, begyndte at tage fart. FAGA endte med at anbefale Herning, og i 1984 blev den første messe under Formland-navnet afholdt.

Nedslag i historien 
1980’erne: 

80’ernes Formland var farverigt, festligt og famlende og en smule excentrisk.

1990’erne: 

I 1996 fejrede Formland jubilæum med sin 25. messe. Som en del af fejringen deltog Anton ten Dam, der lavede show med bodypaint, hvor nøgne modeller gik i ét med omgivelserne. De blev blandt andet malet ind i omgivelserne i kommende sæsoners materialer og mønstrer.

2000’erne: 

Det nye årtusinde bød på kreative udstillinger på messen. Blandt andet en bar af is i samarbejde med Cube Bar CPH, hvor alt var fremstillet i is – både glas, interiør og skulpturer.

Formland var desuden first movers inden for økologisk mad på messer. I 2008 samarbejdede messen med BioM, der var Danmarks første 100 procent økologiske restaurant. Formland blev således den første messe i landet, der tilbød sine gæster 100 procent økologisk mad.

2010’erne: 

I 10’erne afholdtes Creators Community for første gang, hvor upcoming designere fik mulighed for at få en fod inden for i interiør- og designbranchen på iværksættereventen.

10’erne blev også første gang Living & Garden blev introduceret på messen.