Hvis du er interesseret i interiør og er på Instagram, har du nærmest ikke kunnet undgå at se Line Meldgård Hviids vægtæpper, Jou Quilts, der sætter sit tydelige præg på indretningen med sit grafiske udtryk på et ældgammelt håndværk.

Jou Quilts startede som et hyggehobbyprojekt. Line Meldgård Hviids interesse for quilt og patchwork begyndte i forbindelse med et længere hospitalsophold, da hun ventede sit første barn. Hun fik en veninde til at skaffe et patchworksæt fra Liberty i London og begyndte således at lave patchwork, som blev til et quiltet babytæppe. Da barn nummer to meldte sin ankomst, skulle han selvfølgelig også have et quiltet babytæppe.

På samme tid stoppede Line Meldgård Hviid op og mærkede efter: Efter 17 år i den hektiske modebranche, blandt andet med en cheftitel i rygsækken, trængte hun til fornyelse og ønskede at sadle lidt om fra den traditionelle måde at arbejde på. Derfor blev interessen for quilt og patchwork taget op igen, og sådan blev Jou Quilts skabt i 2019.

”Da jeg sadlede om i karrieren, ønskede jeg blandt andet at skabe plads til en hobby, trods to mindre børn. Quiltning var en gammel interesse, som jeg tog op igen,” fortæller Line Meldgård Hviid, der selv laver alle design i sin virksomhed.

Hun viste sine veninder nogle grafiske tegninger og ideer til sine quilte, og de var helt vilde og ville også have dem. Og det var der, at ideen til virksomheden for alvor begyndte at tage form.

I Indien er det lidt mere skævt og charmerende

Line Meldgård Hviid er vokset op med en mor, der har syet meget tøj, og det var da også den oprindelige plan, da Jou Quilts stadig var et hobbyprojekt, at hun ville sy sine quilte selv.

”Mine veninders interesse for mine quilte gav mig mod på at finde en systue, der kunne hjælpe mig, for hvis jeg selv skulle sy, kunne jeg ikke finde tiden til det,” siger Line Meldgård Hviid og fortsætter:

“Jeg kontaktede derfor en god bekendt i Indien, der kunne hjælpe. De har et lidt mere skævt og charmerende look, når de kommer fra Indien – det er i hvert fald min erfaring, og jeg elsker det, for i Danmark er alt så lige og stringent.”

Line Meldgård Hviid har altid været fascineret af de gamle quilte. De har lang levetid, er fyldt med historie og er oprindeligt tænkt som en praktisk måde at lappe sine tæpper på – lapper, på lapper, på lapper, der forlænger levetiden. Quilte er udbredt i Indien, så det var naturligt, at Line Meldgård Hviid søgte den vej, da der skulle findes syersker til projektet.

Jou Quilts udtryk er mere moderne og grafisk i udtrykket end de traditionelle quilte, men håbet er, at de også kan levetidsforlænges efter behov.

Tiden er moden til en revival

For Line Meldgård Hviid fylder netop levetidsforlængelse, upcycling og bæredygtighed meget.

”Jeg forsøger at drive en god og anstændig virksomhed, hvor upcycling fylder meget. Jeg laver en del upcyclede varer såsom jakker, veste, tasker, computer covers med mere af mine rester fra quilt og overskud fra min produktion. Disse varer er unikaer og sælges med stor succes,” fortæller Line Meldgård Hviid.

Ifølge Line Meldgård Hviid har hun desuden ramt på et rigtigt tidspunkt i udviklingen, for hun har altid været vild med gamle historiske ting, så vægtæpper, quilte og broderede dækkeservietter er en naturlig forlængelse af en personlig interesse, men vurderingen var, at tiden er moden til en revival af de gamle håndværk. Det har blandt andet betydet en genskabelse af vægtæppet og kurveservietten i quiltet form med grafisk udtryk.

Formland Autumn 2022 er Jou Quilts andet besøg på messen. Sidste gang var det som en del af Formlands Creators Community, som også dannede grundlag for flere af virksomhedens forhandlere i dag.