Hvis man skal opnå nuludledning som tekstilproducent, kræver det en del arbejde, da netop tekstilindustrien har den fjerdestørste negative miljøpåvirkning i EU. Det gør Kvadrat nu med sin tilslutning til Science-Based Targets initiative samt en tocifret millionindsprøjtning i bæredygtighed.
Tekstilbranchen har et blakket ry. Ikke bare når det kommer til produktionsforhold, men også inden for miljø og klima. I EU har tekstilbranchen den fjerdestørste negative indvirkning på klima og miljø. Derfor har tekstilvirksomheden Kvadrat tilsluttet sig Science-Based Targets initiative (SBTi) under FN.
For at indfri målene har Kvadrat valgt at investere 38 mio. kroner i blandt andet LED-belysning, vedvarende energi, isolering af produktionen, elektrificering af varmesystemer samt elbiler.
“SBTi er en global organisation, der har sat globale krav og standarder, så vi tilslutter os noget, der er internationalt anerkendt og giver os mulighed for at sammenligne os med andre,” siger bæredygtighedsdirektør i Kvadrat, Trine Neimann-Platz i et interview til Børsen og fortsætter:
“Det kræver, at vi som minimum lever op til en markedsstandard, og det kræver igen, at vi arbejder dataorienteret og er åbne omkring data.”
Trine Neimann-Platz fortæller, at det er et gigantisk og tidskrævende arbejde at blive tilsluttet SBTi. Kvadrat har i trekvart år indsamlet store mængder data fra blandt andet produktionspartnere, hvilket har krævet nogle helt faste processer og procedurer, så al data indsamles ensartet og derved kan sammenlignes.
Stramning af bæredygtighedsmål
Det bæredygtige tankegang er ikke ny for Kvadrat. Virksomheden har siden grundlæggelsen i Ebeltoft i 1968 arbejdet med langtidsholdbare produktioner. I 2017 var Kvadrats CEO, Anders Byriel, en del af regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi. Boardet forfattede en række anbefalinger til den danke møbelbranche. I dag er bæredygtighedstankegangen blevet videreudviklet i Kvadrat-regi.
Foruden et solidt regnskab i 2021 med en omsætningsvækst på 5.368 procent, brugte Kvadrat også 2021 på at definere sin fremtidige bæredygtighedsstrategi. Og målet er klart: At blive markedsledende inden for bæredygtighed frem mod 2030. Strategien handler derudover om både globale aktiviteter såvel som nye målsætninger for virksomhedens produkter – blandt andet gennem en øget andel af genbrugte materialer.
Nu er målet strammet yderligere, med tilslutningen til SBTi. Her er målet at ramme nuludledning i scope 1-3 i 2040. Det inkluderer blandt andet delmålene: En CO2-reduktion på 50 procent for scope 1-2 i 2025 og 100 procent i 2030.
“92,7 procent af vores scope 3-udledning kommer fra vores produkter, så det er afgørende, at vi allerede i designfasen er superskarpe på, hvilke fibre vi bruger, om vi laver mono- eller blendede produkter, og hvor meget energi vi bruger til at producere og transportere dem,” forklarer Trine Neimann-Platz og fortsætter:
“Vi er også en virksomhed i vækst, og det øger vores aftryk. Så vi har lavet specifikke designprincipper for at øge antallet af produkter og omsætningen inden for genbrugelige produkter.”
Det er ikke længere nok for Kvadrat udelukkende at kigge indad. For også underleverandører og samarbejdspartnere skal gåes efter i sømmene, for at tekstilvirksomheden kan nå i mål.
Kvadrat tilsluttede sig SBTi i det tidligere forår 2022 og forventer at få valideret sine mål i efteråret. Det at blive reelt tilknyttet betyder blandt andet, at alle får adgang til virksomhedens data – altså både kunder, samarbejdspartnere og konkurrenter.
SBTi blev stiftet i forlængelse af Paris-aftalen under FN i et samarbejde mellem Verdensnaturfonden WWF, World Ressources Institute og NGO’en CDP.
Helt grundlæggende giver SBTi virksomheder nogle klart aftegnede retningslinjer for at reducere udledning på linje med målene fra Paris-aftalen.
Tilslutningen til SBTi er frivillig, men skal dokumenteres i form af data.
Kilde: sciencebasedtargets.org.
Foto: Kvadrat