Vi er glade for at kunne præsentere denne artikel fra branchebladet 365DESIGN nr. 3 2023, som normalt er låst og kun tilgængelig for abonnenter på 365DESIGN, men som vi har valgt at låse op i en begrænset periode. God læselyst!
Sager om ophavsrettigheder fylder langt mere, end mediebranchen får det til at se ud som, for det er langt fra alle sager, der ender i retten.
I løbet af de seneste år har vi på 365DESIGN bragt mange historier om designere, der er blevet kopieret og har måttet tage deres sag om kopiering og ophavsret til domstolene. De artikler er nogle af de mest læste, for det er noget, der interesserer, men også vedrører mange.
En ny undersøgelse blandt Forbundet Arkitekter og Designeres (FAOD’s) medlemmer viser, at næsten hver fjerde designer har oplevet at blive kopieret. Et alarmerende højt tal, der viser, at risikoen for at blive kopieret er stor i det danske designlandskab. Foruden dem, der allerede er blevet kopieret, så frygter 42 procent af medlemmerne at blive kopieret. Ifølge Hans Christian Asmussen, der er formand for FAOD’s designudvalg, skyldes det, at risikoen for krænkelse af ophavsrettigheder efterhånden er et vilkår i designbranchen.
”Vores undersøgelse viser, at næsten en fjerdedel af de designere, vi har spurgt, én eller flere gange har oplevet at få kopieret deres design. Det er i sig selv et problem, at det sker for så mange, fordi det gør, at du bliver bange for at blive kopieret. Designerne kan jo se i sagerne med Kasper Würtz og Anne Black, at det kan tage årevis i et opslidende retssystem at få en erstatning, som reelt ikke dækker det tab, de har lidt,” fortæller Hans Christian Asmussen og tilføjer:
”Når 44 procent tilmed er bekymrede for at blive kopieret, fortæller det mig, at vores designere ikke føler sig beskyttet af lovgivningen. Det er jo egentlig meget enkelt: Hvis du kopierer et design, sælger produktet, bliver dømt til at betale erstatning og stadig tjener penge på det – ja, så kan det betale sig at kopiere andres arbejde. Vi har derfor brug for en stærkere beskyttelse af ophavsretten. Jeg håber, at de to domme, vi senest har set, kan blive starten på, at man også fra politisk side får fokus på at sikre designernes ophavsrettigheder bedre.”
Handling med konsekvenser
Oveni frustrationerne, der er ved at tage en sag om ophavsrettigheder til domstolene, så er det også drænende – både mentalt og økonomisk. Da Ferm Living var i retten mod Coop og underleverandøren Wolly & Co, strakte det sig fra 2016 til 2022. Anne Blacks sag mod Salling Group og underleverandøren Ronald A/S, som vi for nylig har set afslutningen på, forløb sig over en periode på syv år fra 2016 til 2023. Undersøgelsen fra FAOD viser også, at der ikke bliver taget let på denne type sager. For uagtet at medlemmer både føler sig kopieret og frygter at bliver kopieret, så har ingen af medlemmerne lyst til at stå frem og udtale sig i frygt for eventuelle konsekvenser i blandt andet kunderelationer.
”Det er dybt bekymrende, fordi det viser de reelle konsekvenser, som de her sager har for designerne. Både når det handler om det faglige og økonomiske, men i særdeleshed også de menneskelige konsekvenser, hvor vi hører om sygemeldinger, stress, og at mange simpelthen forlader designfaget på trods af, at det er deres passion og faglighed, de siger farvel til. Derfor arbejder vi i FAOD også på, at vi skal have ændret den her kultur, og at der bliver etableret bedre værn mod kopiering af design,” siger Hans Christian Asmussen.