Haven er blevet en udvidet del af boligen. Både pandemien, den bæredygtige tidsånd og ønsket om selvforsyning påvirker danskernes anvendelse af udemiljøer.

I de seneste år har danskerne taget haven til sig på en helt ny måde. Den er ikke længere blot et område til græsslåning og grillaftener, men er blevet et personligt fristed og en forlængelse af boligen, hvor der investeres tid, ressourcer og kreativitet. Denne tendens afspejler en ændring i danskernes tilgang til haven og har skabt en bølge af fornyet interesse for at skabe smukke og funktionelle uderum.

Pandemirelateret havehygge

En af de altoverskyggende årsager til den pludselige interesse for havelivet kan findes i corona­pandemien. Da restriktioner og lockdowns tvang os til at tilbringe mere tid derhjemme, opdagede mange danskere en ny værdsæt­telse af deres haver, som blev et fristed, hvor de kunne slippe for bekymringerne og nyde naturen. Man kunne måske holde pause fra børnene, finde arbejdsro eller trække vejret uden maske på. I en tid præget af usikkerhed og social afstand blev haven et trygt sted, hvor man kunne finde ro og frirum.

”Under pandemien var man pludselig privilegeret som haveejer. Mange fandt ud af, at det er skønt at komme ud – og så tog det ellers fart derfra,” siger plante­ekspert Anna Marie Hillebro Nielsen.

Vores nye pandemidikterede livsstil førte også til en redefinering af, hvad haven skulle være. Flere begyndte at investere tid og ressourcer i boligens udearealer, så de kunne bruges som ekstra opholdsområder og rekreative zoner. Sheltere, orangerier, bål­fade og krukkehaver blev populære projekter, der kunne give mulighed for sociale aktiviteter og for­dybelse i naturen.

 

 

Fokus på bæredygtighed og selvforsyning

I lige så høj grad som boligen i mange år har repræsenteret ejerens værdier og personlige stil, er denne tendens nu også rykket udendørs. Bæredygtighed og selvforsyning spiller centrale roller i den udnyttelse af haven, og det mærker man blandt andet i de danske plantecentre. Hos Billigblomst oplever de en overvældende efterspørgsel på vilde frø og hjemmehørende planter. Og hos Danske Havecentre har de meldt ud, at der er ekstrem efterspørgsel på frø og planter, der kan gøre danskerne selvforsynende.

Tidligere var hjemmegroede grøntsager en fast del af haven, fordi det var selvindlysende at være selvforsynende. I takt med at kvinderne kom på arbejdsmarkedet, blev det lige så stille udfaset. Men i dag er interessen og ønsket retur. Nu begynder den unge voksengeneration at efterspørge viden på området.
”Plante- og grøntsagsinteressen er eksploderet, og der søges viden på et helt nyt niveau. Sat på en spids, så ligger der i dag en stor uvidenhed hos den yngre generation på det felt, fordi deres forældre har haft for travlt på arbejdsmarkedet til at prioritere selvforsyning,” fortæller Anna Marie Hillebro Nielsen.

I dag ser mange danskere haven som et sted, hvor de kan dyrke egne fødevarer og derved reducere deres miljøpåvirkning. Men også samfundet spiller ind.

”Vores verden er præget af krig og krise, og det påvirker også ønsket om at være selvforsynende. Ved at dyrke urter og grøntsager i krukkehaver eller vertikale haver, kan man nyde friske og sunde produkter, samtidig med at man reducerer sin afhængighed af supermarkedernes forsyningskæde. Det er der flere, der gerne vil i dag,” siger Anna Marie Hillebro Nielsen.

 

Tydelige inspirationskanaler

Inspirationen til de moderne haver kommer i dag hovedsageligt fra sociale medier som Instagram og Pinterest. Samtidig er tv-sendefladen og streamingtjenesterne proppet med inspirerende have- og boligprogrammer som aldrig før. Danskerne deler billeder og idéer, og dette skaber en dynamisk udveksling af inspiration og kreativitet. Det har åbnet op for en bred vifte af muligheder for at indrette haven eller terrassen på nye og spændende måder.

 

 

Smitter af på design-, møbel- og interiørbranchen

Når et nyt område i boligen boomer i sådan en grad, som det er set i haven, påvirker det også de involve­rede brancher. Stort set alle, der laver møbler, ovne, planter, udstyr eller grej til haven, har kronede dage. Men også i møbelbranchen er der flere og flere, der gerne vil hoppe med på vognen.

“Lige nu er der mange brands, der satser på udendørsmøbler. Vi ser flere brands, der ikke har lavet outdoor før, som pludselig er gået den vej. Det er en ret markant trend i møbelbranchen,” siger trendekspert Mads Arlien-Søborg, som har et indgående kendskab til netop møbelbranchen.

Han støttes af Anna Marie Hillebro Nielsen:

”Vi har i lang tid haft ’in- and outdoor-møbler’ – altså møbler, der kan bruges både inde og ude. Når der opstår nye opholdsrum, opstår der også en efterspørgsel på eksempelvis sofagrupper til udendørs brug og haveborde med ild, som ikke er set tidligere,” forklarer planteeksperten og fortsætter:

”Tidligere sad man på en træstub, når man lavede bål, men i dag, hvor møbelbranchen er rykket udenfor, får vi nu bedre løsninger. Og hvis der endnu ikke findes den helt rigtige løsning, så skaber danskerne selv en ud fra DIY-videoer, som de har fundet på de sociale medier.”