En sommeraften i 2021 skete der det, der ikke må ske: Studio Aarhus’ værksted brændte ned. Fra en flyv­ende forretning med gode forhandlere, måtte det lille team rode i asken for at finde overlevede materialer og genstarte forretningen fra bunden.

”Branden kom, som de fleste brande gør, som et lyn fra en klar himmel. Jeg red på en enorm bølge af medvind og oplevede en utrolig og overvældende interesse for mine produkter. Jeg kæmpede for at holde min produktion i så høj hast som muligt, så jeg kunne levere til alle de forhandlere, jeg havde,” fortæller Solveig Stilling, der har grundlagt Studio Aarhus, og fortsætter:

”Jeg havde det som om, jeg var blevet ramt af et lyntog og stod tilbage i tusinde stykker. Min virksomhed, mit hjertebarn og ikke mindst mit frirum var brændt ned for øjnene af mig – og jeg havde ingen forsikring.”

Når man har oplevet, at tæppet bliver revet væk under sig, kan det fremkalde mange forskellige reaktioner. Hos Solveig Stilling opstod en fandenivoldskhed. Hun opdagede, at Studio Aarhus var mere end bare de materialer, der var på lager eller de varer, der havde stået klar til at blive sendt ud til forhandlerne. Studio Aarhus var og er Solveig Stilling.

Genstart

Studio Aarhus modtog en enorm opbakning efter branden. Det var ikke kun familie og venner, der hjalp med at rydde op og komme på plads igen, da de nye lokaler stod klar. Der var også enorm opbakning og støtte på sociale medier, fra kunder og fra forhandlere.

”Noget af det hårdeste, som jeg skulle arbejde med efter branden, var en følelse af utilstrækkelighed. Utilstrækkelig i forhold til ikke at kunne levere til og viderebygge på de relationer, som jeg havde til mine forhandlere. Det er noget af det, som jeg glæder mig til at kunne arbejde meget på her i 2023,” siger Solveig Stilling.

Mens genopbygningen og genstarten af virksom­heden har stået på, har verden været ramt af flere kriser. Både corona og lockdown har fyldt, men i særdeleshed også krigen i Ukraine. Og det har fået Solveig Stilling til at kigge indad og værdsætte det nære:

”I en tid, hvor verden er ramt af krig og kriser, søger jeg efter det naturlige liv, de nære og lokale værdier. Jeg værdsætter, at vores produktion er lokal, så håndværket er i centrum. Det er ikke kun vores allesammens verden, der er i krig. For mig er det også min egen personlige lille krig at finde fodfæste oven på en brand, der føltes så urimelig, men også en indre ild, der har behov for at få luft for at kunne brænde intensivt,” fortæller Solveig Stilling.

Fra fashion til keramik

Solveig Stilling har før været igennem en genstart. Tidligere var det et brancheskifte og starten på et helt nyt håndværk. Hun er uddannet skrædder fra Den Jyske Opera og kandidat i fashion og overfladedesign fra Designskolen Kolding. Ønsket om at skabe noget smukt med sine hænder har aldrig været fremmed for Solveig Stilling, men den kommercielle modeverden gik for hurtigt. Den efterlod ikke nok tid til fordybelse. Ideen til Studio Aarhus opstod, da hun var på barsel med sin datter. Efter at have været ude i et arbejdsliv, hvor hun ikke følte sig tilpas, kunne hun mærke, at hun skulle noget helt andet. En kompliceret graviditet, hvor Solveig Stilling mest kunne sidde stille, begyndte hun at eksperimentere og lege med ler som materiale. Her fandt hun hurtigt ud af, at det føltes rart at udvikle et produkt og derefter have lidt mere fri leg til at kunne eksperimentere med designet af glasurerne i forskellige farver og overflader. Hendes viden og forståelse for overflader og trends kunne komme til sin ret på en ny måde.

En forretning bør være et livsværk

Da Studio Aarhus blev stablet på benene, blev det hurtigt Solveig Stillings livsværk. Det er generelt hendes holdning, at når man har en forretning, så bør det være ens livsværk. ’Man skal leve og ånde det’, som hun udtrykker det. Branden og genopbygningen af virksomheden har da heller ikke fået Solveig Stilling til at miste troen på en lys fremtid for Studio Aarhus.

”Da det jo er håndværk, vi arbejder med, tager det tid at få dygtiggjort folk. Det er alt fra arbejdet med leret til glasurerne, for jeg og teamet vil være stolte af hvert enkelt produkt, der forlader vores værksted. Da vi producerer alt selv, er der desuden nogle helt naturlige begrænsninger, men vi har optimeret og styrket vores hold, så vi står stærkt – klar til at levere til alle vores forhandlere,” lyder det fra Solveig Stilling.

I det langsigtede perspektiv er det målsætningen at nå ud over de danske grænser med produkterne. I den nærmeste fremtid arbejder Solveig Stilling på at genetablere sine mange gode forhandlerrelationer og vise dem, at hun har formået at genopbygge forretningen stærkere og mere solid.